Naar de hoofdpagina
Lees
Kijk
Luister
Speel
Schrijf
Maak
Er op uit
Info

Bent u een racist?

Beantwoord de onderstaande vraag en u krijgt een eerlijk, onderbouwd antwoord.

Wie lijkt het meeste op Zwarte Piet?

Hieronder staan een demonstrant en een clown. Klik op het plaatje van degene die u het meeste op Zwarte Piet vind lijken.
Stacks Image 13057

U bent een racist.


Helaas, u denkt als een racist. In plaats van oog te hebben voor de vele overeenkomsten tussen een clown en Zwarte Piet lijkt u alleen oog te hebben voor de donkere huidskleur. Een huidskleur die overigens lang niet zo donker is als die van Zwarte Piet. Probeer naar Zwarte Pieten te kijken zonder daarbij meteen aan mensen met een donkere huidskleur te denken. En andersom natuurlijk ook. We raden u af om zelf voor Zwarte Piet of Sinterklaas te spelen.
Stacks Image 13061

U bent geen racist.


Mooi zo. Sinterklaas is blij dat u deze keuze heeft gemaakt. U kijkt vooral naar de eigenschappen van Zwarte Piet. Dat is het kenmerk van iemand die huidskleur van ondergeschikt belang vindt. Zwarte Pieten lijken inderdaad heel veel op clowns: ze schminken hun gezicht onherkenbaar, gedragen zich vrolijk en ludiek, vermaken kinderen, zijn fictieve personages, dragen de kleren van de hofnar, hebben een witte kraag, hebben oorspronkelijk grote, rood gestifte lippen, zijn entertainers, hebben hun oorsprong in Europa en worden vooral ingezet bij kinderfeesten. Je zou dus kunnen stellen dat Zwarte Piet eigenlijk een clown is met zwarte schmink.

U bent geen racist en kunt met een schoon geweten Sinterklaas vieren met Zwarte Pieten of zelf een van die rollen spelen. Ongeacht wat een ander er van zegt of denkt, u bent geen racist, ook niet als u de rol van Zwarte Piet speelt.

Deze pagina staat hier sinds 1 december 2014