Naar de hoofdpagina
Lees
Kijk
Luister
Speel
Schrijf
Maak
Er op uit
Info
Stacks Image 5417

Lees

Hier vind je kinder(voor)leesboeken over Sinterklaas. Een groot aantal kan je hier direct in de browser (voor)lezen. Hier staat ook het boek waar onder meer het lied 'zie ginds komt de stoomboot' uit komt, uit 1850. Daarnaast komen hier ook reviews van andere kinderboeken over Sinterklaas. Voor achtergronden over de Sint, zie de knop „Info”.

Lees Tiko

Stacks Image 16937

Review

Dit boek kan je alleen op sint.nl lezen! Het thema is uiterst actueel. Sinterklaas weet niet hoe 'beledigd worden' nou eigenlijk voelt, want Sinterklaas kan niet beledigd worden. Totdat...

Lees!

Lees Wesley Sneijder

Stacks Image 15380

Review

2016 Supermarktboek

DEZE WEEK VERKRIJGBAAR IN DE JUMBO

De voetballer Wesley Sneijders weet met 'scoorstenen' (geen spelfout) een brug tussen voetbal en sinterklaas te slaan. Dit is eigenlijk best verfrissend, want voetbal kom je niet vaak tegen in een Sinterklaasboek. Een aardig boekje die stimuleert om een voetbal tussen de kadootjes te leggen. De fraaie illustraties van de beroemde franse illustrator Benjamin Chaud zijn aanstekelijk charmant en vrolijk. Met een hoop bruine pietjes en een paar blanke pietjes.

Lees Katja en Wim Schuurman

Stacks Image 15420

Review

2016 Supermarktboek

Sammie en het reuzenmysterie is qua niveau vooral geschikt voor groep 1 en 2. Een verhaaltje waarin teveel tegelijk wordt geprobeerd met weinig woorden. Een meisje die een vliegtuig maakt, een monster, een Pietje Chico, pakjes weg, een afgelegen huisje en een jongetje. Die elementen zijn helaas niet allemaal even vloeiend aan elkaar geknoopt. De illustraties zijn door de Amerikaanse Joey Chou gemaakt die op de een of andere manier er maar niet in weet te slagen om een Zwarte Piet te tekenen. Met als gevolg een witgewassen jongetje in een clownspak.

Lees Albert Verlinde

Stacks Image 15396

Review

2016 Supermarktboek

Sinterklaas en het geheim van de verdwenen wortels gaat over een wortelpikkende blanke clown die 'paardenpiet' genoemd wordt. Albert Verlinde is één van de mensen die protesteerden tegen het Zwarte Pieten beleid van de NTR. Dit boekje laat mooi zien hoe deze man denkt het 'zwarte pieten probleem' dat geen probleem is denkt 'op te lossen'. Door werkelijk alles te verblanken.

Jammer, het had een veel kleurrijker boekje kunnen zijn als de bekwame illustratrice Noëlle Smit Zwarte Pieten had mogen tekenen zoals ze wel op een respectvolle wijze in haar geslaagde boek 'zachtjes gaan de paardenvoetjes' heeft gedaan.

Lees Laurentien van Oranje

Stacks Image 6063

Review

2013 Supermarktboek

Pietje Pienter is de baas over het inpakpapier. Met als gevolg dat op een gegeven moment het inpakpapier op raakt.

Verhaaltje draait om het idee dat je kado’s ook anders kan inpakken. Merkwaardig is de kleur van Pietje Pienter, die is groenbruin, terwijl (bijna) alle zwarte pieten zwart zijn. Onbedoeld wordt zo gesteld dat je kennelijk een andere kleur dan zwart moet hebben om pienter te zijn.

Lees Najib Amhali

Stacks Image 6168

Review

2013 Supermarktboek

Erik en zijn vriendje Farid zijn getuige van de ontvoering van de HoofdPiet.

Een typisch jongensverhaal met een beetje rommelige, kinderlijke kleurpotloodtekeningen. Najib Amhali kon het gelukkig niet nalaten er wat Marokkaanse grapjes in te verwerken, maar dat is in het oer-Hollandse genre der Sinterklaasboeken verfrissend en leuk.

Lees Ivo Niehe

Stacks Image 6233

Review

2014 Supermarktboek

Sinterklaas heeft geen geld meer… Wat nu? Hele rijke, sprankelende illustraties schreeuwen om zoveel aandacht dat het verhaal een beetje naar de achtergrond dreigt te verdwijnen. Boordevol grappige details in zowel tekst als illustraties.

Lees Carice van Houten

Stacks Image 6348

Review

2012 Supermarktboek

Sinterklaas volgt de raad op van de alles-moet-anders-Piet. Met rampzalige gevolgen, uiteraard. Prachtige, liefdevolle illustraties en een overtuigend verhaal waarin deze keer kinderen de hoofdrol spelen. Carice van Houten blijkt een uitstekende kinderboekenschrijfster te zijn die mede dankzij de sfeervolle tekeningen van Annette Marnat een van de mooiste Sinterklaasboekjes heeft afgeleverd van deze reeks.

Lees Herman Finkers

Stacks Image 6364

Review

2012 Supermarktboek, heruitgave 2014 met andere illustraties

‚Wat is dit, Piet?’ vroeg Sinterklaas bezorgd. ‚Ik weet niet wat het is ‚ zei Piet, ‚maar ik weet wel wat het niet is.’
‚En wat is het niet, Piet?’
‚Het is niet de bedoeling’
Daar was Sinterklaas het roerend mee eens.

Finkers zet hier een verhaal neer uit de tijd dat Sinterklaas maar één Piet had met als thema armoede. Maar aan het einde van het verhaal komt daar verandering in… Mooi verhaal met veel typische Finkers grapjes. De illustraties van Carll Cneut zijn echter wel wat aan de grimmige kant. Dit boek is als enige in de reeks sinds 2014 ook in de boekenhandel verkrijgbaar, maar dan met illustraties van Kirsten van den Berg, die een stuk minder grauw ogen.

Lees Jan Terlouw

Stacks Image 6380

Review

2012 Supermarktboek

De illustraties van Ann de Bode (bewerkte foto’s van kleipoppetjes) zijn in tegenstelling tot het wat matte verhaaltje over een zieke Sint sprankelend, fris, liefdevol en origineel. Het is daarom vooral een heel geslaagd prentenboek.

Lees Yvon Jaspers

Stacks Image 6506

Review

2011 Supermarktboek

Over een jongetje dat een veel te lang verlanglijstje schrijft. Dat lijstje wordt maar langer en langer. In plaats van alles wat er op dat lijstje staat krijgt hij een heel klein doosje…

Een lief, hartverwarmend verhaal met fraaie geschilderde tekeningen.

Lees Ronald Giphart

Stacks Image 6522

Review

2011 Supermarktboek

Een flauw liefdesverhaaltje met bijzondere tweedimensionale illustraties, maar een Sinterklaasboek zou je dit eigenlijk niet moeten noemen. Het is dat er een stoomboot in voorkomt, maar daar houdt het verder mee op. De Pieten zijn geen Zwarte Pieten maar Afrikanen in doodnormale kleding die flirten met blonde meisjes. En dat zijn toch echt andere mensen dan Zwarte Pieten. Zonder de kapstok van Sinterklaas was dit vooral een mooi prentenboek, maar als je daar naar op zoek bent kan je beter een ander boek van de eigenzinnige illustrator Tom Schamp bewonderen.

Lees Arjan Ederveen

Stacks Image 6538

Review

2011 Supermarktboek

Sinterklaas wordt op de bon geslingerd omdat hij te snel met zijn paard over de daken is gereden.

Zowel verhaal als de zeer strak grafische illustraties missen het warme Sinterklaas-gevoel dat je in zoveel andere Sinterklaasboeken aantreft. De illustraties hebben wat weg van een mode illustrator uit de jaren 60 en zijn veel te kil en abstract voor een Sinterklaasverhaal. Niet alle illustratiestijlen zijn geschikt voor Sinterklaasboeken, zo blijkt wel.

Lees Dick Poortvliet (1948)

Stacks Image 12451

Review

Hansje en Rientje gaan naar bed, maar Hansje kan niet slapen. Dan ziet hij Sinterklaas en zwarte Piet aan het werk op de daken. De volgende dag zit er wat in zijn schoen. Prentenboek met steeds een paginagrote plaat tegenover een pagina rijmende tekst. De charmante illustraties van Douwe Nieuwenhuis zijn kaderloos, deel zonder contourlijnen in vlakken in de kleuren blauw, rood, rose en zwart. Hoewel het uit 1948 stamt is het nog een prima voor te lezen boekje.

Lees Van Spanje naar ons land (192X)

Stacks Image 12516

Review

Wegens vooroorlogs taalgebruik niet zo geschikt om voor te lezen. Groot formaat prentenboek met bijzondere kleurenlitho's in losse tekenstijl en met handgeschreven letters. Afwisselend 2 paginagrote litho's en dan een dubbele over twee pagina's (ca. 48x29 cm). Sinterklaas en zwarte Piet reizen per paard en ezel door het warme Spanje naar de besneeuwde Pyreneeën. Onderweg wordt Piet door rovers overvallen. Na een tocht door een sneeuwstorm komen ze bij een kluizenaar. In Bordeaux aangekomen gaan ze aan boord van een stoomschip waar ze een storm meemaken. In Amsterdam worden ze feestelijk ingehaald als ze achter het Centraal Station aankomen.

In dit boek wordt de verhouding tussen de Sint en Zwarte Piet neergezet zoals de relatie thans eigenlijk nog steeds veel op lijkt: Sinterklaas als Don Quichote en Zwarte Piet, gezeten op een ezel, als Sancho Panza. Samen rijden door Spanje en beleven daar allerlei avonturen.

Sinterklaas Kapoentje (1928)

Stacks Image 12310

Review

Oblong prentenboek met paginagrote omkaderde liefdevolle kleurenillustraties naast pagina's met rijmende tekst. Bevat een verhaal over de Sinterklaasviering in de tijd van grootvader; met afbeeldingen van de aankomst van Sinterklaas in Amsterdam, Sint in de winkel van Sinkel en bij suikerbakker Fondant. Met platen van kinderen bij de schoorsteen, Sint en Piet op het dak, Piet strooit lekkers, Sint bezoekt de school, een huiskamer met kinderen en geschenken, Sint bij een ziek kind, afscheid.

Klaas (1945)

Stacks Image 12325

Review

Sinterklaas is zijn muts kwijt. Allerlei soorten mutsen worden hem aangeboden, tot Klaas aankomt met de enige echte. Als beloning vraagt Klaas een flesje zalf voor zijn zieke moeder. Maar 's nachts brengt Sinterklaas hem nog meer cadeaus. In de kaft van het boek is een mijtervormig 'raampje' uitgesneden. De tekeningen met steunkleur oranje zijn grotendeels kaderloos en lopen vaak over twee pagina's heen. Het Nederlands is naoorlogs dus prima (voor) te lezen.

Sint Nicolaas en zijn Knecht, J. Schenkman

Het eerste bekende sinterklaasboek voor kinderen is 'Sint Nicolaas en zijn knecht' van de Amsterdamse schoolmeester Jan Schenkman; het verscheen in 1850 te Amsterdam. In dit boek komen Sinterklaas en Zwarte Piet voor het eerst samen voor en treden op zoals we dat nu nog kennen. Piet is een nieuwe figuur in het sinterklaasgebeuren. Hij is bij Schenkman een bediende en laat het dreigen en straffen aan Sint Nicolaas over: Piet houdt de zak open en Sint stopt de boosdoeners erin. Pas later zal Piet meer als een clown gaan optreden in kinderboeken.

De inhoud van het eerste sinterklaasboek bestaat uit 16 gedichten met bij elk gedicht een handgekleurde prent. De onderwerpen zijn o.a.: aankomst van Sint en Piet per stoomboot, de intocht, bij de banketbakker, op het dak, op school, strooiavond, bij een arm kind, kinderen in de zak en het vertrek per stoomtrein. Nieuwe elementen zijn hier: de aankomst per stoomboot (modern), Spanje als land van herkomst, kinderen in de zak en vertrek per stoomtrein (toen héél modern).

Ook de tekst is nieuw; het eerste deel ervan zal later een zeer populair sinterklaaslied worden. Aan vele kenmerken van het boek is te zien, dat Schenkman hoogstwaarschijnlijk gekeken heeft naar de centsprenten over Sint Nicolaas en beïnvloed is door de volkskunst en de Germaanse mythologie, die in de 19e eeuw weer heel veel aandacht kregen.

Men ziet dat tekst en indeling ervan later iets veranderd zijn. Dit Sinterklaasboek is zeer populair geworden: het is vele malen - al of niet gewijzigd - herdrukt; zelfs in 1950 nog! Het is ook door andere schrijvers als voorbeeld genomen wat de onderwerpen betreft, maar wel met eigen tekst. Tot in onze tijd worden er sinterklaasboeken voor kinderen gemaakt. Dat is maar goed ook, want de concurrentie -in de persoon van Santa Claus- ligt al vanaf eind oktober op de loer. Maar die 'Amerikaanse neef' van Sint Nicolaas is tot 6 december duidelijk een 'vreemdeling, die verdwaald is'. Zeker! Wat dat betreft, blijf ik heilig in Sint Nicolaas geloven!

Schenkman, 1850

Stacks Image 13271

Review

Dit betreft het enige exemplaar van de eerste druk in Nederland, waarover de catalogus van de Koninklijke Bibliotheek het volgende meldt: ‘Zeer onvolledig exemplaar, in verkeerde volgorde, ver afgesneden, niet in originele band, vreselijk “gerestaureerd”. Auteur, titel en uitgever ontleend aan exemplaar uit particuliere collectie. Op het voorplat is een handgekleurde litho geplakt met een afbeelding van een luchtballon, met in een gondel eronder Sinterklaas op zijn paard en een zwarte Piet. Deze afbeelding hoort als laatste plaat in het boek thuis.’

Het leesbestand is een PDF en wat minder fraai te lezen als de twee andere versies.
De nog naamoze knecht draagt hier Oosterse haremkleding.

Schenkman, 190X

Stacks Image 13233

Review

Heruitgave met de helft minder platen en rijmen dan in eerdere drukken. Oblong prentenboek met acht gekleurde litho's naast pagina's met berijmde teksten. Sint Nicolaas komt aan per stoomboot, en vertrekt met de spoortrein. Op de plaat van de boekwinkel staat op de deur: 'J. Vlieger Groote voorraad prentenboeken'.

Zwarte Piet heeft hier een baret met grote pluim gekregen en meer een clownspak dan de vorige versie. Het is niet bekend wie deze tekeningen heeft gemaakt of wanneer dit boekje exact is verschenen. Men schat rond 1900. De eerste uitgave was in 1850.

Schenkman, 1907

Stacks Image 13091

Review

St.Nikolaas komt - in 16 prenten en verzen - aan per stoomboot, en gaat na een plechtige intocht naar de banketbakker, een boekwinkel, 'op den schoorsteen', luistert aan de deur, houdt boek, komt op strooi-avond, in de school, in de kinderkamer, bij grootmama, bij een rijk kind, bij een snoeper, bij een arm kind, bij stoute kinderen en vertrekt dan weer per spoortrein. Met paginagrote kleurenlitho's naast tekstpagina's.

De illustraties van deze versie zijn gemaakt door P. van Geldorp. De getoonde kleding van de naamloze knecht komt het dichtste bij hoe wij nu de Zwarte Pieten kleden.

Lees J.Riemens-Reurslag (1941)

Stacks Image 13109

Review

Viertal pagina's over de belevenissen van Anneliesje uit den Achterhoek tijdens Sinterklaas. Voor Zwarte Piet ligt er een sigaar klaar en voor het paard hooi en een wortel in een klomp. Het gehele boekje kan je hier lezen. De links boven leiden naar het Sinterklaasdeel van dit boekje.

Lees J.Scholz (185X)

Stacks Image 13126

Review

Hoewel het boekje Sint Nicolaas heet is naast de omslag van de goedheiligman of zijn kencht in het boekje niets terug te vinden. Dit is een prentenboek met 8 handgekleurde litho's met afbeeldingen van aangeklede dieren die menselijke ondeugden uitbeelden, met daaronder in het Frans, Duits en Nederlands de benaming. Op de pagina er tegenover staat een Nederlandse tekst op rijm, waarbij de laatste vier regels de moraal bevatten. Op de voorkant staat een afbeelding van een Sinterklaas met een enorme mand met speelgoed, waarvoor een doek hangt waarop een gedicht van 8 regels staat: 'Wie ik ben, dat weet gij wel...'

Lees Rie Cramer

Stacks Image 15629

Review

Prentenboek met 5 paginagrote kleurenillustraties en 11 pagina's met gedichten en illustraties met steunkleur roodbruin, over de feesten Sinterklaas en Kerstmis, gevierd met jonge kinderen. Mooie tekeningen, lieve onschuldige gedichtjes en verhaaltjes geschreven vanuit het perspectief van het kind. Nog prima inzetbaar als voorleesboekje.