Naar de hoofdpagina
Lees
Kijk
Luister
Speel
Schrijf
Maak
Er op uit
Info

Volwassen kado's over Sint en Piet

Hier is een overzicht van boeken en een film die voor iedereen die geïnteresseerd is in Sinterklaas en Zwarte Piet de moeite waard is. Het geeft de hoognodige nuance aan de discussie. Van harte aanbevolen om kado te geven aan gemeenteraadslieden, politici, actievoerders en iedereen die zich op professioneel vlak bezig houdt met het Sinterklaasfeest.

Het Zwarte Pieten smoelenboek

Inge Schuiten

In dit boek vertellen fans van Zwarte Piet welke herinneringen ze aan Zwarte Piet hebben, waarom ze Zwarte Piet leuk vinden en waarom ze Zwarte Piet willen behouden voor het nageslacht. Want Zwarte Piet is geweldig!

1000 jaar Sinterklaas

Peter van Trigt

Dit boek (nov. 2016) vertelt over de oorsprong van het feest, zo rond het jaar 1000. Dan al wordt de heilige gekoppeld aan het kleine kind. Je kon hem vragen om een kinderzegen en hij hielp je bij een zware bevalling. Later zorgde hij ervoor dat je kinderen aan de man of de vrouw kwamen. Kortom, een heilige voor het leven. Sint-Nicolaas, die zelf een modelleerling was geweest, beschermde ook de kloosterlingen. Via hen verscheen hij kort na 1100 op het toneel en vanaf 1300 op straat. Dat was ook het moment dat de Sint de geheimzinnige brenger van de geschenken werd, terwijl die traditie waarschijnlijk al veel ouder was.
In Sints schaduw loerde steeds een demon, een duistere gezel.Tegenover de heilige was deze demon echter machteloos. Dat kon iedereen met eigen ogen zien. Want waar Sint optrad, werd hij namelijk begeleid door een of meerdere zwarte knechten met een roe en een ketting. Die ketting stond voor het geknechte, oftewel het: onderworpen kwaad. De roe was voor wie niet wilde luisteren naar zijn opvoeders.

De komediant, de piraat en de geschiedvervalser (NIEUW: 2018)

Michiel de Jong

Gewapend met een internetverbinding en gezond verstand speurt De Jong
de historie af naar aanwijzingen over het ontstaan van de Nederlandse sinterklaastraditie. Het resulteert in een boeiende geschiedenis die start in de 17e eeuw en uitmondt in het bewijs voor de oorsprong van Zwarte Piet.
Het sinterklaasfeest blijkt een schitterende historie te hebben.
Het kroonjuweel van de Nederlandse volkscultuur is herontdekt.
De schrijver ontmaskert niet alleen Zwarte Piet, maar ook een grootschalige
wetenschappelijke dwaling.
Met de onbevangen blik van een buitenstaander fileert hij de gangbare
wetenschappelijke consensus.

Zwarte Piet, discriminerend of fascinerend?

Marcel Bas

Is Zwarte Piet een in essentie racistisch fenomeen? Met deze moderne, tegenwoordig vaak gestelde vraag in het achterhoofd neemt Marcel Bas ons mee naar de nog versluierd aanwezige wereld van uitbundige volksrituelen en voorchristelijke griezels. Want anders dan de moderne zwarte-pietcritici plegen te doen, zal Bas de lezer niet met de historische Zwarte Piet laten kennismaken door zijn oorsprong te laten beginnen met de in de negentiende eeuw afgeschafte slavernij. Nee, we gaan veel verder terug; de lezer zal merken dat Zwarte Piet veel ouder is dan de V.O.C. of de kolonisering. Lang voordat onze voorouders zwarte mensen hadden gezien - nog voordat zij tot het christendom bekeerd waren - doolden er elk jaar in december al zwarte pieten rond in onze folklore. En niet alleen in onze folklore: op vele plekken in Europa treffen we bizarre resten aan van de voorouders van Zwarte Piet. Stukje bij beetje beantwoordt Europa's kleurrijke verleden de vraag of Zwarte Piet racistisch is of niet.

Het Zwarte Pieten smoelenboek

Inge Schuiten

In dit boek vertellen fans van Zwarte Piet welke herinneringen ze aan Zwarte Piet hebben, waarom ze Zwarte Piet leuk vinden en waarom ze Zwarte Piet willen behouden voor het nageslacht. Want Zwarte Piet is geweldig!

Zwarte Sinterklazen

Arnold-Jan Scheer

Op geïsoleerde plekken in Europa is Zwarte Piet geen Afrikaan. Hij komt er niet door de schoorsteen, maar heeft zichzelf pikzwart gemaakt met roet uit het vuur.
Journalist, theater- en televisiemaker Arnold-Jan Scheer (Showroom, Paradijsvogels) maakt sinds dertig jaar reizen naar onbekende Sinterklaasvieringen in alle uithoeken van Europa en doet onderzoek naar de wortels van deze rituelen. Dat Zwarte Piet een etnische slaaf zou zijn blijkt een misvatting die pas in de negentiende eeuw voet aan de grond kreeg.

Sinterklaas bestaat

Bram van der Vlugt

Bram van der Vlugt was 25 jaar lang hét nationale gezicht en stem van Sinterklaas. In dit prachtige boek vol mooie foto's worden aan de hand van korte anekdotes allerlei mooie en bijzondere herinneringen opgehaald aan deze werkzaamheden. Met veel liefde en humor samengesteld boek, een boek waar iedereen die goede herinneringen van Sinterklaas heeft van zal genieten.

Sinterklaas, meer dan één legende

René Klaassen

In dit boek geeft schoolbegeleider Rene Klaassen een overzicht van de vele minder bekende, alternatieve verhalen over de heilige Sint-Nicolaas. De bedoeling is om een beeld te geven van een 1650-jarige traditie die eindigt met de huidige Sinterklaas. Een boeiend historisch overzicht voor een ruim publiek. Verlucht met een aantal zwart-witafbeeldingen.

Sinterklaas verpakt

Jan Carel Zadoks

Een feest van herkenning voor jong en oud, dit kleurrijke boek over Sinterklaaspapier. Sinterklaaspapier is een prachtige beelddrager van de cultuur van het Sinterklaasfeest, met een knipoog naar ontwikkelingen in de maatschappij. Oudere papieren tonen een statige Sint Nicolaas, met één knecht die met de roe dreigt. Gaandeweg komen er meer Zwarte Pieten, die klimmen, fietsen, schaatsen. acrobatiek beoefenen of dansen. We zien raketten ten tijden van de eerste maanlanding, Indiase motieven in de hippietijd, veel oranje-bruin papier en politiek correcte witte Pieten in de zeventiger jaren. Bijzonder is ook het voetbalveld vol met Sinten en Pieten.

Sinterklaas en het geheim van de nacht

Pieter van der Ree

Het Sinterklaasfeest is al eeuwen een van de meest geliefde Nederlandse jaarfeesten. Dat is eigenlijk heel verwonderlijk, daar Sint-Nicolaas van origine een katholieke heilige is, onze samenleving verregaand geseculariseerd is en geen volwassene in zijn bestaan gelooft. Waarom maken we kinderen dan wijs dat hij wel degelijk bestaat en vieren we elk jaar met zoveel overgave zijn feest? Is dat slechts de macht der gewoonte of ligt daaraan een diepere zin ten grondslag?

Mijn wonderlijke reizen met Sinterklaas en de kerstman

Arnold-Jan Scheer

Dit opzienbarende boek beschrijft de zoektocht van de auteur naar de rituelen rond Sinterklaas, die hem fascineren en verbazen. Er klopt iets niet aan deze feesten. Het begint er al mee dat er twee namen zijn: Sinterklaas en Sint Nicolaas. De grijsaard op een wit paard die op mythische wijze over de daken rijdt en via de schoorsteen geschenken in schoenen gooit, beeldt een Roomse Bisschop uit, rond 300 geboren in Zuid-Turkije. Maar zijn gedrag, gevolg en zelfs zijn naam wijzen op veel oudere invloeden. In Nederland wordt hij vergezeld door een zwarte domme 'knecht', gekleed in een 17e eeuws pagekostuum, voorzien van een takkenroe, waarmee hij enkele decennia geleden kinderen achtervolgde en iets langer geleden nog sloeg.

Wild Geraas

De documentaire die Hilversum niet wil vertonen.

De strijd om Zwarte Piet woedt al jaren, maar heeft ook een positieve kant. Steeds meer mensen raken geïntereseerd in de oorsprong van het Sinterklaasfeest. In hoe het is ontstaan. De zoektocht naar de Sint en zijn begeleiders begon voor de maker van deze film WILD GERAAS meer dan 30 jaar geleden en leidt onherroepelijk naar onze eigen oorsprong, ons DNA. Dat van mensen met een donkere en een lichte huidkleur. Een eigenzinnig verhaal dat verteld moet worden en zich niet laat manipuleren. Een fascinerende film over een speurtocht die een ander licht werpt op de kwestie die Nederland al zeker drie jaar in de greep houdt. WILD GERAAS, het raadsel van de Zwarte Sinterklazen en de oplossing ervan: Sint en Piet in breder perspectief. Het had ook de Mythe van de Mijter kunnen heten.

WILD GERAAS werd gemaakt door journalist, theater en televisiemaker Arnold-Jan Scheer, bekend van legendariche tv successen als Showroom en Paradijsvogels. Documentairemaker Roy Dames (‘Foute Vrienden’ en ‘Verloren Dochters’) hielp hem daarbij als co-cameraman.

Het is een film die helaas nog steeds niet door een omroep is uitgezonden maar nu op dvd is verschenen (nov.2016).

Nog meer sinterklaasboeken!

Zag je er geen boeken tussen staan die je aanspreken? Kijk dan hier voor meer!